Тежка седмица за наркобизнеса

Тежка седмица за наркобизнеса Снимка: eurojust.europa.eu

Разследване на белгийската полиция разкри албанска група за трафик на наркотици и доведе до 17 ареста в цяла Европа

Първият сигнал идва от Антверпен, където полицията се натъква на празни опаковки от кокаин и оборудване за размерване на наркотика. От там следователите тръгват по следите на група албански наркотрафиканти, като при международна полицейска акция 17-те ареста са извършени в Белгия, Италия, Холандия, Австрия, Германия и Швейцария. Преди последните полицейски действия други двама члена на бандата са били арестувани в Холандия и отново в Швейцария, съобщава swissinfo.ch. 

Разбитатата бандата от Албания, издирвана за мащабен наркотрафик и въоръжени грабежи, е действала най-вече в Швейцария и Италия, както потвърдиха силите на реда в двете страни. По време на арестите в Швейцария полицията е конфискувала и 9 кг хероин и 2 кг кокаин. Швейцарската федерална полиция (Fedpol) не разкрива в кои кантони е осъществила акцията си, предвид текущото разследване в Белгия.

Този случай потвърждава убедеността на Fedpol, че алпийската държава очевидно вече е важна територия в европейската наркопрестъпност, привлечена от централното местоположение на страната на континента, както и от нейния просперитет и политическа стабилност. 

Очевидно организираната престъпност успява да проникне в тази среда, вероятно първоначално със законен бизнес, а в последствие, или дори паралелно, да осъществява и незаконни дейности. 

Заедно с това обаче, международното сътрудничество на европейските полицейски сили се разширява и дава резултати. Само преди две седмици при съвместна полицейска акция на Швейцария, Италия, Германия и Австрия бяха арестувани 19 участници в турска престъпна мрежа. 

Швейцарската полиция настоява за повече ресурси, тъй като според Fedpol мафията е проникнала на много нива в страната, изграждайки нов „наркохъб” с централна позиция в европейския континент. След изненадващи разкрития дори в складове на Nestle, швейцарските антимафиоти са убедени, че в страната вече се осъществява и наркопроизводство. Според криминалистите, Швейцария изглежда е и удобно място за срещи на престъпни босове от италианската, албанската и балканската мафия, които разпределят териториите на престъпната си дейност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: