Европейски избори: радикалната дясна вълна заобикаля Нидерландия

Европейски избори: радикалната дясна вълна заобикаля Нидерландия Снимка: Еuronews

При най-висока изборна активност от 35 г. насам (47% вчера срещу 42% през 1989 г.), лидерът на дясната Партията на свободата (PVV) Герт Вилдерс получава повече места в Европейския парламент (ЕП), но резултатът му отстъпва на коалицията Зелена левица/Лейбъристки блок

Вилдерс се надяваше да яхне вълната, която изстреля PVV на водеща позиция в националните избори през ноември. Но нидерландските проевропейски политически формации изглежда ще съберат две трети от всички 31 места на Нидерландия в Европейския парламент. 

„Предположението, че радикалната десница ще победи на тези избори, не се материализира в Нидерландия. Проевропейските партии в Нидерландия се представиха много добре, което изпраща ясен сигнал към останалата част от Европа, че няма да се наложи да работим с радикалната десница", каза пред Euronews бившият първи заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който в момента е водач на алианса Зелени леви и лейбъристи. Двете формации участват в изборите за ЕП с обща листа, но в Брюксел ще се разделят, тъй като лейбъристите са част от групата S&D (Социалисти и демократи), а Зелената левица е част от Зелените.

Все пак обаче PVV на Герт Вилдерс вероятно ще спечели 7 места в новия ЕП при 1 в предишния. Близо 8 месеца след изборната си победа той успя да формира коалиция и казва, че разчита на този „възход на дясното” като част от по-голяма европейска тенденция

„Западът се събужда и виждате, че партии като моята стават все по-популярни в целия Европейски съюз. Хората се събуждат и се надявам да останат будни“, каза Вилдерс пред Euronews.

В листата на неговите евродепутати има такива, за които ислямът е „тоталитарна идеология, подобна на фашизма”. Идеята на Вилдерс е по-строг контрол на миграционните процеси и по-голяма самостоятелност на държавите в ЕС по въпроса за миграцията. Преди да спечели националните избори през ноември той често говореше за оттегляне на Нидерландия от ЕС, но сега позицията му е друга: „Ако искате да промените големите институции като Европейския съюз, по-ефективно е, ако го направите отвътре - ако партии като моята, които изглежда печелят в цяла Европа, от Австрия, Франция и Белгия до Италия и Испания и други страни, ако обединим сили и сформираме голяма група от евродепутати, която ще бъде достатъчно силна да промени европейската политика отвътре“, каза Вилдерс дни преди европейските избори.

Въпреки че PVV не постигна доминираща позиция в избора на Нидерландия, очевидно в новия ЕП радикално десните евродепутати ще бъдат много повече, отколкото досега. В Европейския парламент партията на Вилдерс ще се присъедини към Френския национален съюз на Марин льо Пен в Групата за идентичност и демокрация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: