Състоянието на словашкия премиер е стабилно

Състоянието на словашкия премиер е стабилно Снимка: indianexpress.com

Според изявление на вицепремиера Томаш Тараба пред BBC, Роберт Фицо е претърпял продължителна хирургична процедура

„Той не е в животозастрашаваща ситуация в този момент. Предполагам, че в крайна сметка ще оцелее“, каза още Томаш Тараба в първото си изявление, след като вчера Фицо беше прострелян многокрано от упор. Преди стрелбата, популисткият лидер е присъствал на политическо събитие в малкия град Хандлова, 

"Единият куршум е минал през стомаха, а вторият е ударил става. Веднага е транспортиран в болница", уточни вицепремиерът.

Преди Тараба, министърът на отбраната на Словакия Роберт Калинак каза, че Фицо се „бори за живота си“. и е претърпял няколкочасова операцията.

Пред културния център в Хандлова срещу Фицо са били произведени пет изстрела, съобщиха правителствени служители. 59-годишният премиер беше прострелян след правителствено заседание в някожашния център на словашкия въгледобив. 

Министърът на вътрешните работи Матус Сутадж Есток каза, че заподозреният е задържан и че първоначалните разследвания показват "ясна политическа мотивация" зад стрелбата.

Местните медии разпространиха снимка на заподозрения, идентифициран като 71-годишен писател и политически активист. Полицията все още не е потвърдила самоличността му. 

В Словакия Фицо е  спорен политически персонаж, известен с проруски и антиамерикански послания. Той често изразява подкрепата си за руския президент Владимир Путин, а в момента се опитва да проведе силно оспорвана реформа на обществените радио и телевизионни услуги в Словакия.

Критиците му се опасяват, че Фицо ще отклони Словакияот нейния прозападен курс и ще последва примера на другия европейски популист Виктор Орбан, премиер на Унгария. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: