Ново изтичане на данни в САЩ може да засегне 13,4 милиона души

Ново изтичане на данни в САЩ може да засегне 13,4 милиона души Снимка: theepochtimes.com

Обект на хакерската атака са клиентите на един от най-големите американски доставчици на здравни услуги Kaiser Permanente

От компанията съобщиха за „неоторизиран достъп”, станал на 12 април, и предупредиха, че имена и IP адреси на настоящи и бивши клиенти вероятно ще бъдат „споделени” с трети страни. Здравният гигант със седалище в Оукланд, Калифорния, докладва пробива и пред Службата за граждански права на Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги (HHS) на САЩ, 

Говорител на Kaiser Permanente заяви пред Reuters, че засега не са идентифицирани случаи на злоупотреба с данните. Вътрешно разследване е стигнало до заключението, че „някои онлайн технологии, предварително инсталирани на сайтовете и мобилните приложения на компанията, може да са предали лична информация на трети страни“. Изявлението визира Microsoft Bing, Google и социалната платформа X/Twitter.

От Kaiser Permanente увериха, че хакерите не са се добрали до пароли, номера на социално осигуряване, кредитни карти или банкови сметки.

Kaiser Permanente е един от водещите доставчици на здравни услуги в САЩ, който управлява 40 болници и 618 здравни заведения в Калифорния, Колорадо, окръг Колумбия, Джорджия, Хавай, Мериленд, Орегон, Вирджиния и Вашингтон. Последната хакерска атака срещу гиганта на американското здравеопазване се случва почти две години след предишен „неоторизиран достъп”, който разкри здравна информация за 69 000 клиенти.

През февруари и американският здравен застраховател UnitedHealth Group стана обект на кибератака, при която бяха откраднати здравни и лични данни на физически лица. Все още не е публикуван официален списък на всички потенциално засегнати от пробива, но на 29 април от UnitedHealth Group обвиниха за атаката хакерска банда, известна като AlphV или BlackCat. Застрахователите изказаха и опасението, че изтичането на данни може да засегне „значителна част” от населението на САЩ. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: