САЩ спират вноса на руски обогатен уран

САЩ спират вноса на руски обогатен уран Снимка: rusi.org

Законопроектът, одобрен от американския сена на 1 май, очаква подписа на президента Джо Байдън

Забраната се отнася за нискообогатен уран, произведен в предприятия, регистрирани в Русия. Ограничението ще влезе в сила 90 дни след подписването на закона и ще остане да действа до 2040 г.

Както отбелязва Bloomberg, за САЩ Русия е водещ доставчик на обогатен уран, предоставяйки около 20% от необходимото ядрено горива за американските атомни електроцентрали. Цената на така доставяните обеми е около $ 1 милиард и според руски експерти, спирането на износа за САЩ ще бъде катастрофа за „Росатом”

Руската държавна корпорация, щедро субсидирана от Москва, наводни света с евтин обогатен уран на дъмпингови цени. Без клиент като САЩ „Росатом” ще произвежда по-малко обогатен уран за износ, ще трябва да намали броя на обогатителните си предприятията, да преустрои и пренасочи редица производствени мощности, както и да съкрати доста работници и специалисти.

За Русия оттеглянето на САЩ като купувач на обогатен уран има и някои добри страни, казват експерти. Ще се намали пагубното въздействие върху природата в районите на Забайкалието и Курган, където е съсредоточен варварският добив на уранова руда, както и повечето обогатителни предприятия. Ще се освободят и значителните финансови средства за субсидирането на „Росатом”, които биха могли „да се върнат” към данъкоплаците като общественополезни дейности. 

Сиуацията не е проста и за САЩ. През януари ръководителката на Американската агенцията за ядрена енергия Катрин Хъф заяви, че САЩ се стремят да се освободят от зависимостта от руските доставки, така че ще търсят възможност за собствено производство на нискообогатен уран . Това обаче е сложен двустепенен процес -  като начало САЩ трябва да намерят друг доставчик, и ако внасят суровината като руда или концентрат, ще трябва да изградят собствени предприятия за обогатяване на уран. 

Русия държи значителен дял от тези пазари, но това са свиващи се пазари, смятат руски експертиСветът постепенно намалява ядрената енергия и ако следва общите тенденции, Русия и респ. „Росатом” ще трябва да свият производството. Но Москва няма политическо решение да го направи, което би се случило само под натиска на външни обстоятелства.

Междувременно САЩ напредват в алтернативното снабдяване с обогатен уран. През януари Катрин Хъф посочи, че САЩ, Япония, Великобритания, Франция и Канада планират създаването на международна верига за доставки, а през април Джо Байдън обяви, че САЩ са произвели първите си 90 килограма обогатен уран.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: