Изкуствените подсладители в напитките предизвикват аритмия?
- Здравни
- Текст:
Изследователите са анализирали диетични данни от около 202 000 души от UK Biobank, хранилище на генетична информация и здравни показатели за половин милион души в Обединеното кралство. Учените установили, че пиенето на големи количества изкуствено подсладени напитки увеличава риска от неравномерен сърдечен ритъм с 20%.
Учените анализирали ефектите на напитки, подсладени със съставки като сукралоза, аспартам, захарин и ацесулфам.
Като цяло, изследователите разгледали кои участници са развили предсърдно мъждене или накратко ПМ за период от близо 10 години за всеки субект. Този тип аритмия възниква, когато горните камери на сърцето се свиват неправилно. Патологията може да причини образуване на кръвни съсиреци и сърдечна недостатъчност. Освен това ПМ е водеща причина за инсулт.
A възрастните, които пият литър или по-малко чист сок без добавена захар (портокалов или зеленчуков сок), имат 8% по-нисък риск от развитие на аритмия, отколкото хората, които пият изкуствено подсладени напитки.
Резултатите от изследването са публикувани в списание Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology.
Още по темата във
facebook