
Четири популярни плода могат да подобрят паметта
- Здравни
- Текст:

Потенциалът им е да подобряват когнитивната функция, атакувайки възпалителни процеси, които играят роля при невродегенертивни състояния, мозъчни травми, инсулт и др. Сред лечебните 251 растения, проучването, публикувано в Brain Disorders, установи противовъзпалителни свойства в 227 от тях, включително 123 със способност да се борят с невровъзпаление.
Най-много точки събраха кокосът, гроздето, мангото и орехите - четири мощни храни с терапевтични ефекти за мозъка.
Пилотно проучване в Испания установи, че пациенти с Алцхаймер, поставени в продължение на три седмици на средиземноморска диета, обогатена с кокосово масло, показват подобрена когнитивна функция, включително времева ориентация и семантична памет. При изследвния върху мишки в Малайзия и Египет кокосовото масло е показало анти-невровъзпалителен ефект, подобрявайки мозъчната химическа сигнализация, паметта и имунитета, Важно е също, че кокосовото масло предпазва от когнитивни дефицити, индуцирани от алуминий, който според някои изследвания идва от дезодоранти, съдове за готвене и хранителни добавки.
С високото си съдържание на естествения флавоноид кверцетин, известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, гроздето също е обещаващ плод за подобряване на паметта. Според изследване, публикувано в Nutrition Reviews през 2022 г., гроздовите флавоноиди вляят добре на когнитивното и психичното здраве. Смята се, че гроздето може да забави прогресията на Паркинсон, а добавките с грозде могат да подобрят работната памет, покзва изследвне в Иран, проведено с 53 студенти.
Друг потенциален подобрител на паметта е мангото. Плодът е богат на противовъзпалителни полифеноли, които потенциално могат да намалят невровъзпалението, да предотвратят увреждане на паметта и да подобрят когнитивната функция. Манговият полифенол мангиферин има антиоксидантни, противовъзпалителни и други здравословни ефекти. Подобрява паметта и познавателните способности при лабораторни животни, което предполага лечебен потенциал.
Изследванията показват, че орехите могат да намалят прогресията при леки когнитивни нарушения. Ореховият флавоноид мирицетин има антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства и може да повлияе положително на паметта и ученето. Изследвания върху хора свързват консумацията на орехи с подобряване на познавателните способности и паметта при възрастни. В кръстосано проучване консумацията на 60 грама орехи дневно в продължение на осем седмици се свързва със значително подобрени умения за логическо и по-бързо мислене.
Всички тези четири храни са токсикологично безопасни и без странични ефекти. Разглеждат се като обещаващи алтернативи на конвенционалните медикаменти и основа за нови лекарства. Все пак са необходими допълнителни изследвания за потенциална токсичност при терапевтични дози.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Изгубен ръкопис за крал Артур е прочетен за първи път от 700 години

Противници на Tesla обещаха да организират най-мащабния ден на протести по целия свят

Индия може да надмине ЕС по размер на икономиката до 2040 г., заяви експерт

Бил Гейтс посочи само три професии, които изкуственият интелект няма да може да замени

Какво се знае до момента за катастрофалното земетресение в Мианмар

САЩ отхвърлят идеята на Путин за смяна на властта в Украйна

САЩ и Украйна отново обсъждат сделка за украинските ресурси – без изгледи за консенсус

Цената на златото за първи път в историята надхвърли 3100 долара за тройунция
