Coca-Cola, бургери McDonald’s: къде експертите откриха пластмаси

Coca-Cola, бургери McDonald’s: къде експертите откриха пластмаси Снимка: pixabay.com

Каква е тревожната реалност и какво можем да направим

Ново проучване свидетелства за широкото разпространение на потенциално вредни пластмасови химикали в храната ни. Тези химикали, наречени бисфеноли и фталати, се намират във всичко - от консервираните праскови до бебешките млечни шейкове и пюрета, което поражда опасения относно тяхното въздействие върху здравето ни, пише Consumer Reports.

Фталатите са открити в почти всички тествани храни, често във високи концентрации. Бисфенолите са имали по-ниски нива от предишните тестове, което показва известен напредък в ограничаването на съдържанието му. Бисфенолите обаче все още присъстват в много храни.

Бисфенолите и фталатите могат да нарушат производството на хормони, което потенциално да доведе до диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и много други заболявания. Дори и само следи от тези химикали могат да бъдат опасни, особено при продължително въздействие.

Въпреки че повсеместното присъствие на тези химикали в храните предизвиква тревога, всички ние можем да предприемем определени стъпки, за да намалим въздействието им и да защитим здравето си, пишат изследователите. Застъпвайки се за изменения в законодателството и правейки своя осъзнат избор, можем да постигнем по-безопасна система за хранене за всички нас.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: