Съюзниците на Украйна обмислят последствията от евентуална победа на Путин - Bloomberg

Съюзниците на Украйна обмислят последствията от евентуална победа на Путин - Bloomberg Снимка: https://pixabay.com/

Както отбелязва изданието, това развитие на събитията ще бъде усетено в целия свят, тъй като ще принуди партньорите и съюзниците на САЩ да се усъмнят в гаранциите за сигурност от страна на Вашингтон

Безизходицата около помощта за Украйна от Съединените щати и Европа принуждава европейските чиновници да спекулират за възможна руска победа и да изчисляват последствията от подобна евентуалност.

Според Bloomberg европейските страни-членки на НАТО са започнали да оценяват рисковете, които Русия може да представлява за тях, ако спечели войната в Украйна. В същото време, според източници на изданието, това развитие на събитията ще бъде усетено в целия свят, тъй като ще принуди партньорите и съюзниците на САЩ да се усъмнят в гаранциите за сигурност от Вашингтон.

„Последиците от такъв стратегически провал биха били много по-дълбоки от последиците от неуспешното изтегляне на американските войски от Афганистан през 2021 г. И не се взема предвид перспективата, че Доналд Тръмп може да спечели президентския пост през следващата година и да се възползва от обществеността си обещава да се оттегли от големите съюзи, включително НАТО, и да сключи сделка с Путин за Украйна“, пише Bloomberg.
 

В допълнение към нарастващия обществен скептицизъм относно цената на подкрепата на Украйна, разочароващите резултати от контраофанзивата на Киев това лято повдигат въпроси дали публично заявената цел на Украйна да върне цялата окупирана от Путин територия е реалистична, отбелязва вестникът.

Европейски чиновници казват, че ако Украйна не получи оръжие, Русия вероятно ще се стреми да завземе повече територия и да унищожи повече инфраструктура. А без способността да се защитава, Украйна може да бъде принудена да приеме условията, диктувани от Москва.

В същото време поддръжниците на Украйна както в ЕС, така и в САЩ твърдят, че помощта вероятно ще бъде одобрена под някаква форма в началото на следващата година. Но те отбелязват, че това едва ли ще доведе до сериозен пробив на бойното поле. Перспективите са все по-мрачни и безизходицата на място показва все по-ясно, че битката може да продължи с години.
 

Ранната увереност, че една инвазия би била „стратегическо поражение“ за руския лидер, избледня, заменена в някои кръгове от нарастващото усещане, че залогът на Путин, че може да надживее Съединените щати и техните съюзници, може да е правилен“, пише Bloomberg.

Войната в Украйна - прогнози на западни медии

 По-рано CNN, позовавайки се на западни чиновници, писа, че Украйна може да се провали във войната с Русия, ако САЩ и ЕС не й окажат допълнителна помощ, а в най-лошия случай страната ни може да загуби войната до лятото.

В същото време Financial Times разглежда три сценария за разрешаване на военния конфликт - мирно споразумение, предвиждащо териториални отстъпки, замразяване на конфликта и боеве с ниска интензивност, и среден сценарий между тях - примирие, при което страните се съгласяват  само да прекратят военните действия, без да решават каквито и да било основни проблеми и политически въпроси.

По материали на unian.net

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: