САЩ търсят заложници в Газа с помощта на дронове

САЩ търсят заложници в Газа с помощта на дронове Снимка: i24news.tv

Позовавайки се на висши американски служители, Reuters съобщи, че полетите се провеждат повече от седмица

Според американските власти, след атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври, са изчезнали 10 американски граждани. Смята се, че са сред заложниците, отведени от Хамас в Ивицата Газа. Според New York Times дроновете са фокусирани главно върху южната част на анклава, търсейки признаци на живот, като предават информацията на спасителните екипи в Израел. 

Междувременно две влиятелни американски неправителствени организации призоваха правителствата на Австрия и Германия да издадат паспорти на израелци, държани в плен от Хамас. Поддръжниците на идеята смятат, че подобен ход ще прибави ново ниво на защита за заложниците, които нямат двойно гражданство. 

Идеята има прецедентите си през Втората световна война, когато шведският дипломат Раул Валенберг спасява най-малко 20 000 унгарски евреи, като им издава паспорти, позволяващи репатрирането им в Швеция. По данни на Израелските отбранителни сили (IDF) към 3 ноември Хамас държи 241 заложници. 

Спасяването им е една от темите, обсъждани днес от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен при третото му посещение в Израел след 7 октомври. Според публикация на Блинкен в Х, той е разговарял с премиера Бенямин Нетаняху, военния кабинет и президента Исак Херцог за „правото на Израел да се защитава и нашата работа за предоставяне на хуманитарна помощ за цивилни в Газа“.

IDF съобщи, че от 7 октомври насам са атакувани над 12 000 цели, свързани с Хамас, като град Газа е почти напълно обкръжен. В опит да се справят с влошаващата се хуманитарна ситуация, от IDF обявиха също, че наблюдават болниците в Газа и при изчерпване на горивото им, ще ги захранят „под строг контрол”, за да са сигурни, че доставките няма да бъдат присвоени от Хамас. 

Относно множеството обвинения за цивилни жертви в Газа, израелски медии често припомнят суровите думи на култовия израелски лидер Голда Меир: „Може да ви простим, че убивате нашите деца, но няма да ви простим, че ни принуждавате да убиваме вашите”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: