Западният тип хранене прави тийнейджърките по-агресивни
- Диетология
- Текст:
Целта на изследователите е да се идентифицира нивото на агресивност на участниците и то да се свърже с определени особености на рациона. Резултатите от изследването са публикувани в списание Brain and Behavior.
В теста участват 670 момичета и момичета на възраст от 12 до 18 години, на които е предложено да попълнят въпросник, в който са разпитани за хранителните предпочитания и качества на характера, за нивото им на емоционалност.
Учените идентифицират три вида хранене: "западна диета", здравословна храна и бързо хранене. Оказва се, че най-високото ниво на агресивност е присъщо на първия тип диета, която се характеризира с използването на много червено месо, сокове промишлено производство и десерти. Изследването обаче не разкрива как точно такава храна влияе върху увеличаването на агресивността, което изисква по-нататъшно проучване.
Предишни трудове вече са отбелязвали, че предпочитанието към месни ястия също е свързано с повишена агресивност, но тази връзка е установена повърхностно, емпирично. Но дълбокото въздействие на такава диета върху човешкото поведение тепърва предстои да бъде установено.
Изследователите се надяват, че по-подробните данни, получени от по-нататъшни изследвания, ще помогнат за коригиране на диетата на подрастващите, с цел намаляване на нивата на агресивност.
Още по темата във
facebook