Париж се готви за Олимпиада 2024

Париж се готви за Олимпиада 2024 Снимка: hoteltrianonrivegauche.com

След малко повече от година френската столица ще даде старта на 33-тите олимпийски игри

Планирана за периода 26 юли - 11 агуст 2024 г., „парижката” олимпиада поставя сериозни предизвикателства за града, прочул се в последните месеци с остри социални сблъсъци и протести. Но заедно с това, Париж това лято е гигантска строителна площадка, осъществявайки мащабни строителни проекти, замислени с далеч по-перспективна цел от провеждането и обслужването на Олимпиада 2024. Всъщност градската управа на френската столица си е поставила за задача да превърне града си в оазис, неподвластен на климатичните промени.

Очевидните мерки са създаването на гъста мрежа от велоалеи, богато озеленяване на училищните дворове, реновиране на всички 3 600 обществени сгради, с цел постигане на добри енергийни характеристики в тях чрез поставяне на изолация, авангардни системи за вентилация, смяна на над 3 200 прозорци и др. От общо 638 парижки училища, 466 се ремонтират, създават се и 32 училищни оазиса – озеленени зони с фонтани, сенчести алеи и места за почивка – общо около 1 700 проекта на стойност над € 180 милиона. 

Всичко това е част от плана на Община Париж до 2030 г. да намали енергийните разходи в обществените сгради с 30%, а до 2050 г. да постигне въглеродна неутралност.

В зелена пешеходна зона ще се превърне култовият булевард Шанз Елизе, възвръщайки част от старата си атмосфера на парк на френските крале. Сред най-емблематичните проекти е създаването на мултимедийната библиотека „Джеймс Болдуин“, която ще отвори врати в началото на 2024 г. – авангарден строеж, витрина на най-доброто модерно строителство с естествени материали и естествена вентилация

Паралелно вървят пътните ремонти във френската столица, които обхващат около 1.2 милиона квадратни метра, плюс нови 26 км велоалеи. В ход са и тестовете на въздушни таксита и други иновативни транспортни проекти на стойност € 25 милиона.

Древният Париж, център на Франция повече от 10 века, се обновява, демонстрирайки, че ще посрещне Олимпиада 2024 с нов облик на зелен, чист, удобен и благоприятен за здравето на хората и климата град. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: