
Задава ли се и „сладка” криза?
- Актуално
- Текст:

В края на април суровата захар се търгуваше за над $ 0.60 за килограм - най-висока цена от 2011 г. На най-високото си ниво от 2016 г. е и цената на какаото - около $ 3000 за тон. Според експерти на Bloomberg Intelligence, факторите за поскъпването са много - от войната в Украйна, до лошото време, което още дори не се е развихрило: метеоролозите очакват от септември Ел Ниньо отново да потопи Южна Америка в силни валежи.
За Бразилия, най-големият производител на захарна тръстика в света, това означава по-ниски добиви: дъждовете пречат на прибирането на реколтата и намаляват захарността на растенията, както вече показа опитът на Индия. Около 80% от глобалното производство на захар идва от захарна тръстика, а захарното цвекло осигурява останалата част, но горещите сухи лета в последните години удариха и реколтите на сладките коренопллоди.
Климатът не е най-добрият и за какаото, като Кот д'Ивоар и Гана, две от основните му производителки, се борят и с много високите цени на торовете. Русия е основният им износител, а войната в Украйна оскъпи доставките, увеличавайки разходите на фермерите. Плюс глобалната инфлация и тоталното поскъпване на живота, ясно е, че сладкарските компании са изправени пред трудна ценова политика.
От швейцарската фирма Goldkenn, която снабдява безмитните магазини на летищата, смятат, че се налага да увеличат цените, „заради транспорта, какаото, захарта и опаковките”. Разчитайки на славата си, компанията се надява, че потребителите са готови да платят малко повече за продуктите ѝ.
Според шотландската компания Tunnock's, през последната година разходите им за суровини са се повишили с 40%, като засега много малка част от тях са прехвърлени върху цените, респ., върху потребителите. Tunnock's планират да продължат тази ценова политика и да потърсят резерви за икономии в по-ефективното управление на фабриките си. Това обаче включва съкръщаване на работна сила, което трудно може да се определи като приемливо решение.
В момента глобалното търсене на бонбони и шоколади изглежда запазва нивото си, тъй като производителите се опитват да ограничат до минимум повишаването на цените. Това запазва апетита на клиентите за сладко – но определено е нестабилен фактор, за да могат производителите да разчитат на него, ако в бъдеще се наложи рязко да повишат цените.
При тази перспектива, опцията "да подсладите" поскъпващия живот с малко сладко изкушение, леко започва да нагарча.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
