Царевицата се оказа защитена от глобалното затопляне на генно ниво
- Наука
- Текст:
Група учени от университета на щата Пенсилвания (САЩ) са открили ген, който може да помогне за разработването на генетично модифицирани селскостопански култури, устойчиви на изменението на климата и на глобалното затопляне, съобщава Lenta.ru.
Изследователите изучават 436 линии царевица, отглеждана в полеви условия, използвайки метода на лазерната аблативна томография. Този подход позволява на специалистите да идентифицират наследствените изменения в размера на въздушните кухини в аеренхима на кореновата тъкан.
По време на анализа и експериментите учените идентифицират еднонуклеотидно заместване в транскрипционния фактор bHLH121. Този ген се експресира от клетките на кората на корена и контролира образуването на зпълнени с въздух кухини.
Съобщава се, че замяната на голям брой клетки с кухини позволява на растението да пести енергия, която иначе би била изразходвана за подхранване на тези клетки. Генът спосоства за повишавне ефективността на обмяната на вещества в корените, увеличава тяхното количество и помага за всмукването на повече ресурси от почвата, включително вода и минерали.
Според изследователите въвеждането на активирания ген в селскостопанските култури ще позволи на растенията да понасят по-добре сушата и ефективно да абсорбират азот и фосфор. А това са много важни "способности" в силно променящия се климат.
Още по темата във
facebook