Единадесет дни под развалините

Единадесет дни под развалините Снимка: aa.com.tr

Спасителите в Турция извадиха още трима души, блокирани под разрушените сгради след земетресението на 6 януари, докато сирийското правителство атакува опустошените райони, контролирани от опозицията.

Вчера изпод полусрутена сграда в провинция Хатай е изваден 40-годишният Хакан Ясиноглу, оцелял 278 часа. Също в петък в Антакия са спасени тийнейджърът Осман Халебийе и 34-годишният Мустафа Авджъ, който по време на земетресението е наблюдавал по видеовръзка раждането на дъщеря си. 

„Бях изгубил всяка надежда. Това е истинско чудо“, казва баща му пред Reuters. Дъщерята и съпругата на Мустафа Авджъ също са спасени и семейството вече е заедно в болницата в град Мерсин. Останали са без нищо, но са щастливи, че са оцелели.

Според Reuters, жертвите на земетресението в Турция и Сирия, надхвърлят 46 000, но експерти казват, че броят им ще нарасне драстично. С течение на времето спасителите са все по-малко оптимистични, че може да открият живи хора, които дори и без тежки наранявания, да са оцелели без вода и при ниските температури. Много турски общности по света извършват погребални ритуали за откритите и още неоткрити жертви. 

ООН отправи призив за набиране на над един милиард долара за възстановяването на Турция и още $ 400 милиона за Сирия. Хуманитарните групи казват, че оцелелите ще трябва месеци наред да живеят с помощи във временен подслон, преди да възстановят живота си.

Мнозина в Турция обвиняват строителния бизнес и арестите на строителни предприемачи зачестиха. Охранител в скъп луксозен жилищен комплекс в Хатай, притекъл се първи на помощ, е успял да спаси седем души, но казва, че в руините на четирите срутени до основи сгради от общо шест в комплекса, се е натъкнал на много ръждясала арматура. Смята се, че за некачественото строителство вина носят както строителните предприемачи, така и чиновници, позволили им да заобикалят строителното законодателство.

Турското правителство също е обект на критика заради недостатъчната подготовка на държавата да реагира при подобни трагедии. Президентът Реджеп Тайип Ердоган призна първоначално бавната реакция на спасителните служби, но призова турците да не слушат онези, които „политизират трагедията”. 

Сирийският президент Башар ал-Асад обаче не се бои от „политизиране” и е разпоредил първата атака след земетресението срещу бунтовниците в опустошените райони. Според Сирийската обсерватория за правата на човека в Лондон, силите му вчера са обстрелвали западния град Атареб и други близки населени места, пострадали тежко от силните земни трусове. 

Броят на загиналите в Сирия от няколко дни не се актуализира. Повечето съобщения за жертви идват от контролираните от опозицията северозападни части на страната, където помощта пристига бавно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: