Суши-тероризъм нападна японските вериги за популярната храна
- Актуално
- Текст:
Вместо обаче да предупреди, въпросният инцидент предизвика вълна от имитатори. Историята тръгна от видео в социалните мрежи, което показва как тийнейджър облизва бутилка със соев сос за общо ползване и купичка за сервиране, а след като облизва и пръстите си, пипа незабелязано порциите, които се доставят до клиентите на конвейрна лента. Нарушителят се усмихва срещу камерата, което навежда на мисълта за облог между тийнейджъри.
В мрежата се появиха и други клипове, което предизвика вълна от възмущение в Япония, известна с високите си хигиенни стандарти. Японската полиция започна мащабно разследване, съобщи The Guardian. Първият 48-секунден клип е гледан в Twitter над 40 милиона пъти, като голяма част от зрителите заявяват, че няма да ходят в заведения, които сервират храната на конвейрна лента.
Sushiro, популярна верига ресторанти за суши с този тип обслужване, първи подадоха иск за обезщетение срещу извършителя, след като цената на акциите ѝ падна с почти 5%. Пред Japan Today операторът, обслужващ веригата - Akindo Sushiro Co, съобщава че в ресторантите са предприети допълнителни хигиенни мерки, подменени са всички бутилки соев сос, а подправките вече се предоставят на гише, в индивидуални опаковки. Във всички ресторанти от веригата клиентите могат да получат опаковани дезинфекцирани съдове и прибори.
Други две суши-вериги - Hama Sushi и Kura Sushi, също съобщиха пред Japan Today, че са подали жалба в полицията, след като се появиха видеоклипове и от техни ресторанти – отново с тийнейджъри, които мажат с уасаби движещите се по конвейрната лента порции или бъркат с пръсти в съдовете със сушен смлян грах, който се използва като подправка и се предлага свободно по всички маси.
„Суши-тероризмът” е пореден горчив хап в тежката ситуация в Япония, която в момента преживява силна вълна от Covid-инфекции, а ресторантите се опитват да оцелеят на фона на инфлацията. Суши, традиционната японска храна от сурова риба, ориз и водорасли, се приготвя непосредствено преди сервиране, но скандалът принуди ресторантьорите да обмислят допълнителни мерки за сигурност - например опаковане на всяка порция на конвейра с пластмасов похлупак с подходящ дизайн, така че видът суши и аранжировката на платото да се виждат добре.
Суши-индустрията в Япония е силен икономически фактор, оценяван на около 740 милиарда йени, както и един от най-големите данъкоплатци.
Още по темата във
facebook