Пет невероятни и полезни за здравето свойства на киселото зеле
- Храни
- Текст:
Киселото зеле влияе много благоприятно на здравето. Например, то съдържа много витамин С, който укрепва имунната система. И това далеч не е единственото предимство на такова зеле, пише порталът ensonhaber.com .
Когато купувате кисело зеле, е важно да се знае, че много подобни продукти се пастьоризират от производителите, за да се увеличи срокът на годност. А това унищожава полезните бактерии. За да получите максимални ползи от такова ястие, по-добре е да използвате домашно квасено кисело зеле.
Ето с какво е полезно киселото зеле:
Източник е на хранителни вещества
От киселото зеле организмът може да получи фибри, сол. В допълнение, то насърчава растежа на пробиотици, важни за здравето на храносмилателната система.
Поддържа нормалното състояние на червата, укрепва имунната система
Червата започват да работят по-добре поради факта, че киселото зеле съдържа пробиотици. А благодарение на витамин С и желязо се повишава имунитетът.
Укрепва сърцето
Киселото зеле спомага за нормализиране на нивата на холестерола чрез пробиотиците и фибрите, които съдържа. Такова зеле също така се счита за източник на витамин К2, който може да предотврати атеросклерозата.
Подобрява настроението
Бактериите Lactobacillus helveticus и Longum Bifidobacterium спомагат за намаляване на проявите на депресия и тревожност. Това се дължи на факта, че подобни бактерии произвеждат специални съединения - късоверижни мастни киселини. Също така, благодарение на ферментиралите продукти, тялото получава цинк и магнезий.
Намалява вероятността от развитие на рак
Това става предимно заради съединението сулфорафан.
*Материалите от новинарски характер не могат да бъдат приравнени с назначаването на лечение от лекар. Консултирайте се със специалист, преди да вземете решение.
Още по темата във
facebook