Лавров към Украйна: „Въпросът е прост: изпълнете исканията ни за ваше добро”

Лавров към Украйна: „Въпросът е прост: изпълнете исканията ни за ваше добро” Снимка: eurasianet.org

Руският външен министър за пореден път заплаши Киев, че ако не се съгласи с условията на Москва, въпросът „ще бъде решен от руската армия”.

По думите на Лавров, предложенията са добре известни на Киев, пише Reuters - „демилитаризация и денацификация на териториите, контролирани от режима в Киев, премахване на заплахите за сигурността на Русия, произтичащи оттам, включително за нашите нови земи“, каза Лавров, цитиран късно вечерта в понеделник от ТАСС. 

Лавров каза още пред държавната новинарска агенция, че когато става въпрос за продължителността на конфликта, "топката е в полето на режима и Вашингтон зад него". 

В неделя руският президент Владимир Путин посочи, че Москва е отворена за преговори и обвини за липсата им Киев и „неговите западни поддръжници”. Вашингтон отхвърли тази позиция като абсурдна на фона на постоянните руски атаки срещу мирни цели в Украйна.

Не се вижда краят на войната, която навлезе в 11-тия си месец, уби хиляди, разсели милиони и превърна украинските градовете в развалини. Киев изключи възможността да отстъпи каквато и да е земя на Русия в замяна на мир и публично настоя Русия да се откаже от цялата завзета територия. 

Москва настоява, че се стреми към „демилитаризация и денацификация“, но в действителност често "предефинира" целите си, коментира Reuters. Същевременно действията на руската армия включват мащабни военни престъпления, плюс заграбването на всевъзможни украински достояния в промишлеността, селското стопанство, културата и бита.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: