Експерти: Яденето на яйца ни прави по-умни
- Знание
- Текст:
Това съобщава списание Nutritional Neuroscience.
Изданието уточнява, че е проведено изследване за консумацията на яйца от възрастни от 18 до 75 години. Тестовете показват, че яденето на яйца помага на хората да станат по-умни - по-специално подобрява качеството на когнитивните функции в изпълнителната категория.
Качествата, за които отговарят са самоконтрол, креативност, концентрация, логика, краткотрайна памет, умствена гъвкавост.
„Яйцата, по-точно протеинът NWT-03, който те съдържат, могат да подобрят когнитивната функция чрез ускоряване на човешкия отговор на сигнали“, цитира изследователите Nutritional Neuroscience.
Експертите също така посочват наличието в яйцата на други компоненти, които влияят положително на състоянието и функционирането на мозъка.
По-конкретно, яйчният жълтък е богат на холин, лутеин, зеаксантин, чийто положителен ефект върху функциите на централната нервна система е многократно потвърждаван.
Още по темата във
facebook