Руските класици бяха заподозрени в отричане на семейните ценности

Руските класици бяха заподозрени в отричане на семейните ценности

Руският книжовен съюз поиска от депутата Хинштейн да провери класиката за пропаганда на отричането на семейните ценности

Руският книжовен съюз (РКС) заподозря някои сюжети от произведения на руската и световната класика и от училищната програма в насърчаване на отричането на семейните ценности и се обърна към депутата от Държавната дума Александър Хинштейн с молба да изясни това. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на копие от съответното писмо.

Напоследък книжният съюз получи много искания от издатели за законодателни инициативи за разпространение на информация, която отрича семейните ценности и насърчава нетрадиционните сексуални отношения.

РКС отбеляза, че „поради широкия обхват на законопроекта“ издателите не могат независимо да оценят и изключат книги, които потенциално го нарушават. Като примери от съюза посочват откъси от „Гръмотевична буря“ на Александър Островски, „На дъното“ на Максим Горки, „Тихият Дон“ на Михаил Шолохов, „Морфин“ на Михаил Булгаков, „Лолита“ на Владимир Набоков, „Парижката Света Богородица“ на Виктор Юго, „Илиада“ на Омир и др. .

По-специално, СРС се опасява, че откъси от "Гали Ганская" и "Таня" (сборник "Лек дъх") на Иван Бунин могат да попаднат в категорията "Сексуално насилие", сюжети от романа на Фьодор Достоевски "Демони" могат да бъдат приписани на раздел „Съблазняване на непълнолетни“ и откъс от „Обломов“ на Иван Гончаров към „Нетрадиционни сексуални отношения“.

През август Роскомнадзор предложи на Руския книжен съюз да премахне от продажба книги, които насърчават нетрадиционните сексуални отношения. Под риск от изчезване от рафтовете попада предимно популярната литература във формат за млади хора, издадена от московското книгоиздателство Popcorn Books, специализирано в проблемите на самоидентификацията, расизма, сексизма и хомосексуалните отношения.

В понеделник, 17 октомври, Държавната дума проведе изслушвания по законопроекта за отговорността за ЛГБТ пропагандата, който правителството одобри миналата седмица.

Авторите предлагат да се налагат глоби за ЛГБТ пропаганда не само сред деца и юноши, но и сред възрастни: глобата за ЛГБТ пропаганда ще бъде до 100 хиляди рубли за граждани и до един милион рубли за юридически лица. Ако информацията е била разпространена чрез интернет или медиите, глобите ще бъдат до 400 хиляди рубли за граждани и до 5 милиона за юридически лица.

Отделни глоби са предвидени за ЛГБТ пропаганда сред непълнолетни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: