Глобалното затопляне променя традиционното земеделие в Италия
- Земеделие
- Текст:
В Калабрия, край бреговете на Сицилия, младите фермери вече изоставят традиционното отглеждане на цитрусови плодове и са преминали към тропически видове, които са по-добре адаптирани към новите климатични условия. Топлият климат на тези райони с малко валежи е идеален за отглеждане на традиционни култури като портокали и мандарини. Но днес в Калабрия се отглеждат тропически плодове.
„Лятото вече не е 3 месеца - започва в началото на май с 25°С и продължава до септември и дори октомври, с високи температури. Така че летният сезон вече е 5 месеца – точният климат за тропическите плодове”, казва пред Euronews фермерът Франческо Биларди.
Това кара фермерите в италианския юг да увеличават все повече площите за отглеждане на нови топлолюбиви видове, типични за тропиците и субтропичните райони. И най-хубавото е, че обикновено консервативните италиански потребители са добре настроени и любопитни да опитат новите вкусове.
„Изпращаме продукцията си в цяла Италия всеки понеделник и в рамките на два дни тя е на разположение на потребителите. Имаме много добри резултати и много положителни отзиви за качеството на нашите тропически плодове”, казва фермерът Паоло Биларди.
Същевременно, климатичните условия са нестабилни и дългото горещо лято често се прекъсва от внезапни интензивни гръмотевични бури, урагани и силни ветрове, които се отразяват зле и на традиционните, и на новите овощни кулгури.
Но така или иначе, за да оцелеят с традиционния си поминък, който често пъти е единствена опция в южна Италия, фермерите са принудени бързо да се адаптират и да внесат в овощните си градини нови плододайни видове, измествайки традиционно отклежданите векове наред.
Още по темата във
facebook