За незабавно въвеждане на мерки срещу новата вълна от коронавирус настояват от СЗО

За незабавно въвеждане на мерки срещу новата вълна от коронавирус настояват от СЗО Снимка: https://pixabay.com/

Ръководителят на Европейското бюро на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге обяви нова вълна на COVID-19, причинена от подварианти на щама на коронавируса „омикрон“

Той призова европейските страни бързо да вземат мерки по отношение на ваксинирането и носенето на маски.

Ясно е, че сме в ситуация, подобна на тази от миналото лято – само че този път продължаващата вълна от COVID-19 е причинена от подлинии на варианта omicron, по-специално BA.2 и BA.5", съобщи Клуге в изявление, публикувано във вторник.

Той каза, че броят на новите случаи на COVID-19 в Европейския регион се е утроил през последните шест седмици, а миналата седмица са регистрирани около 3 милиона нови случая, което е почти половината от всички нови инфекции в света. Клуге също така изрази загриженост, че COVID ще се разпространява по-интензивно с наближаването на студеното време.

Затова днес Регионалният офис на СЗО за Европа публикува есенно-зимна стратегия за борба с COVID-19 и други респираторни вируси, за да се подготвим за предстоящите вълни от инфекция. Ще бъде твърде късно да чакаме есента, за да действаме“, каза директорът на бюрото.

Стратегията в частност предвижда увеличаване на ваксинационния обхват на населението, „стимулиране на носенето на маски в помещения и обществения транспорт“ и засилена вентилация на затворените пространства.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: