Остри реакции след признанието на Болтън, че е организирал редица преврати по света

Остри реакции след признанието на Болтън, че е организирал редица преврати по света Снимка: https://pixabay.com/

Неочакваното признание на бившия съветник по националната сигурност на Тръмп, Джон Болтън, че е участвал в планирането на няколко преврата по света, предизвика лавина от реакции на известни политици и личности, пише Euronews

Това неочаквано признание някои изненада, други шокира, трети разгневи. Една от първите реакции дойде от бившия президент на Боливия Ево Моралес, който се появи в Twitter и написа, че това изказване е „доказателство, че САЩ са най-големият враг на демокрацията и живота“.

Посланикът на Венецуела в ООН Самуел Монкада също беше шокиран. Той каза за Болтън, че с това изявление той се обявява за "експерт по свалянето на правителства извън САЩ и всичко това, за да защити Тръмп" в неговия, както той казва, неуспешен държавен преврат в САЩ.

„Превратите изискват много работа“, каза той.

Доскорошният министър на Пакистан Ширин Мазари също реагира, като каза, че САЩ са най-големият източник на политическа нестабилност по света и че дестабилизират страната с програмите си за смяна на режима.

От друга страна, американският домакин и поддръжник на Доналд Тръмп, Джак Пособик попита дали Болтън разбира, че току-що е признал, че САЩ правят преврати по света, и напомни, че руският президент Владимир Путин твърди нещо подобно от известно време.

Дейвид Фрум, който от години пише речи на друг бивш президент на САЩ, Джордж У. Буш, също отговори и който поясни, че „ярката червена светлина“ показва, че камерите и микрофонът са включени и че бившите съветници по националната сигурност на САЩ трябва да подбират техните думи и да избягвате цинични шеги, които предоставят помощ и утеха на онези, които не желаят доброто на тази страна.

Между другото, Центърът за социални изследвания Клайн установи, че по времето, когато Болтън е служил в Държавния департамент като посланик в ООН и съветник на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, са извършени 131 опита за преврат на международно ниво.

Какво каза Болтън?

Припомняме, че бившият посланик на САЩ в ООН и бивш съветник по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън призна, че е помагал в опитите за преврат в чужди държави, съобщава Ройтерс.

Болтън каза това пред CNN след изслушвания в Конгреса на САЩ, свързани с нахлуването в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.  Членовете на комисията на Камарата на представителите, разследваща насилственото проникване, обвиниха във вторник бившия президент Доналд Тръмп в подбуждане към насилие в опита му да остане на власт след загубата на изборите през 2020 г.

В интервю за CNN Болтън предположи, че Тръмп не е достатъчно компетентен, за да извърши "внимателно планиран преврат".

„Като човек, който е помогнал за планирането на преврати, не тук, а другаде, знам, че това изисква много усилия. И това не е това, което Тръмп прави“, каза Болтън.

На въпрос на журналист за какви опити става дума, той каза, че "не иска да навлиза в подробности", но все пак спомена Венецуела.

"Оказа се, че не беше успешно. Не че имахме толкова много работа с това, но видях от какво се нуждае опозицията в опит да свали незаконно избран президент и те се провалиха", каза бившият американски чиновник.


През 2019 г., като съветник по националната сигурност на САЩ, Болтън публично подкрепи призива на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо към военните да му помогнат да свали социалистическия президент Николас Мадуро, твърдейки, че преизбирането на Мадуро е нелегитимно, но в крайна сметка Мадуро остана на власт.
 

Чувствам, че има и други неща, за които не ми казвате, освен Венецуела“, каза водещият на CNN, на което Болтън отговори утвърдително, според Ройтерс.

Много експерти по външна политика критикуваха намесите на Вашингтон в други страни през годините, от ролята му в свалянето на тогавашния ирански премиер Мохамад Мосадък през 1953 г. и войната във Виетнам, до нахлуванията в Ирак и Афганистан през този век, но това не е обичайно за американски служители открито да признаят ролята си в предизвикването на безредици в чужди държави, според Ройтерс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: