
Нитритите могат да предизвикат рак на правото черво
- Здравеопазване
- Текст:

Те предотвратяват и развитието на бактерии в тях и придават на естествено сивите шунки апетитен розов цвят. Но както установиха експерти от Френската национална агенция за санитарна безопасност и безопасност на храните (Anses), нитритите и нитратите далеч не са безвредни. Нещо повече, те могат да причинят рак на правото черво (ректума), от който всяка година във Франция умират 18 000 души. Още повече, че такива добавки има в 75% от колбасите, продавани в страната.
"Днес Франция и френските производители са определили стандарт за нитрити, който е с 40% по-нисък от европейския. Дания има същия подход. Стандартът за нитрити в нашите две страни е най-ниският в Европа и в света", казва представителят на Федерацията на производителите на колбаси във Франция Фабиан Кастание за Euronews.
Това обаче не е достатъчно за правозащитните асоциации Foodwatch и Лигата срещу рака. Те настояват властите да забранят напълно използването на нитрити и нитрати.
Френското правителство вече обеща да разработи план за действие, който ще намали количеството на вредните добавки в храните. Законопроектът ще бъде разгледан през есента.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
