Учени "изчислиха" кой е най-добрият продукт за работата на мозъка
- Фармация - здраве
- Текст:
Според Eat This, Not That! (ETNT), това заключение са направили учени от Медицинския факултет на Университета на Източна Англия в Норич.
Те изследвали 60 души на възраст 50-80 години. Лиофилизиран прах от червена боровинка е добавян към диетата им в продължение на 12 седмици. След края на експеримента станало ясно, че тези, които са получили праха, имат по-добра памет и функциониране на нервната система от тези, на които не е даван.
„Резултатите от това проучване са много обнадеждаващи, особено като се има предвид, че относително краткотрайната консумация на червени боровинки доведе до значителни подобрения в паметта и невронната функция“, заяви авторът на изследването д-р Дейвид Возур Вазур.
"Но остава да се види дали тези ефекти се наблюдават при хора с лек когнитивен спад или невродегенеративни разстройства."
Експертът добавя, че най-доброто, което човек може да направи, за да остане в добра форма, е да преразгледа диетата си като цяло. Лекарите смятат, че в ежедневното меню трябва да се включат няколко порции плодове, особено горски плодове, за да предотвратят свързаните с възрастта когнитивни промени.
Още по темата във
facebook