Намибия ще продава слънчева енергия на Европа

Намибия ще продава слънчева енергия на Европа Снимка: https://pixabay.com/

Намибия, пустинна африканска страна, една от най-засегнатите от глобалното затопляне, иска да покрива собствените си нужди чрез производство на слънчева енергия и дори да я изнася от 2030 г., като по този начин помага за декарбонизирането на Европа

„Амбицията е да се превърнем в индустриален инкубатор за синтетично гориво“ от възобновяеми източници, като започнем да произвеждаме слънчева енергия, след това зелен водород и декарбонизиран амоняк", каза за АФП Джеймс Мнупе, икономически съветник на Намибия.

Ръководството на Намибия дойде в Европа, за да "предложи своето необикновено слънце", каза Мнупе в Ротердам, където участва в салона "World Hydrogen", и представи стратегията си за развитие в Париж.

Южноафриканската страна иска да се впише в енергийните цели, представени от Европейския съюз, който иска да се отърве от зависимостта си от руския газ.

Ако ЕС иска да произведе 10 милиона тона водород от възобновяеми източници до 2030 г., той разчита на 10 милиона внесени тона, за да замени въглищата, петрола и газа в определени промишлени сектори и в транспорта.

ЕС разбира, че не може да произвежда 20 милиона тона водород в Европа, това е невъзможно, нямаме достатъчно слънце и нямаме достатъчно вятър, така че ще се нуждаем от партньор в Африка“, каза Йорго Хацимаркакис,   генерален секретар на "Hydrogen Europe".

   ЕС разчита на „партньорство ЕС-Африка“ при доставката на водород за намаляване на употребата на газ и декарбонизиране (намаляване на дела на CO2) в промишлеността, като се започне с големи пристанища, където са концентрирани дейности за потребление на природен газ (за металургията, химическата промишленост и други).

През ноември Намибия започна дейност, като избра оператор за първия си блок за производство на слънчева енергия. Тя избра консорциума "Hyphen", който се състои от международния инвестиционен фонд (Nicholas Holdings) и германската енергийна група "Enertrag". Очаква се централата да произвежда 5000 MW от 2026 г. в обекта Tsau Khaeb.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: