Не се предоверявайте на диети със суперхрани
- Здравни
- Текст:
Храната ни е невероятно сложен комплекс от съединения – основни хранителни вещества, витамини, минерали, фибри и новият „хит” в науката за храненето – биологично активните вещества. И всички в тази необхватна химическа формула действат заедно, като различните им комбинации може да влияят и добре, и лошо на здравето ни, коментира The Conversation.
В чаша кафе например има някои фенолни киселини с положителен ефект за сърцето, но има и съединения, които могат да повишат холестерола. Така че важната задача пред учените е да разграничат тези ефекти, за да ни съветват с чиста съвест как да се храним.
Сравнителният метод вече доказа, че средиземноморската и скандинавската диета ни поддържат здрави по-дълго време. Но когато търсим влиянието на отделните хранителни компоненти, е необходим друг научен подход, който изглежда все още се търси.
Храните никога не се консумират изолирано, затова е изключително трудно да се стигне до свойствата и въздействието на всеки един от хранителните фактори – основните храни (протеини, мазнини и въглехидрати), от които се нуждаем, за да оцелеем, хранителните модели, които влияят на здравето ни като цяло, плюс витамините, минералите, фибрите и биоактивните съединения.
И въпреки тази необятна научна материя, често се натъкваме на заглавия за сензационни свойства на една или друга храна. Забележителен пример са боровинките и къпините, които действително съдържат полезни биоактивни вещества, но са и скъпи – за разлика от далеч по-евтините сливи, които предлагат аналогичен химичен състав.
През последните десетилетия научихме много за естествените химични съединения в храните и влиянието им върху човешкото тяло. Някои от тях са полезни за сърцето, мозъка и червата, което ни помага да поддържаме по-добра физическа форма, да се концентрираме по-лесно и да се разсейваме по-трудно.
Много от тези храни обаче водят и до проблеми, ако се консумират в прекомерни количества, но популярните издания рядко пишат за това. Така например зеленият чай който безспорно е полезен, може да увреди черния дроб, ако се консумира в много големи количества.
Така че идеалните дози за максимална полза от една или друга храна тепърва ще се изследват и изчисляват. Знанията на нутриционистите непрекъснато се разширяват, но тяхната най-важна и добросъвестна препоръка остава разнообразното хранене, казват учените.
Те предупреждават да не бъдем лековерни към хранителни съвети, които изключват изцяло една или друга храна от менюто ни и я заменят със здравословна алтернатива – все още множество хранителни съставки са неидентифицирани, така че ефектът от диета на суперхрани просто не е доказан, нещо повече - като правило при такова „напомпано” меню вкусовите ни пристрастия остават незадоволени , което в един момент може да доведе до безогледна консумация на „забранените”, но вкусни храни.
Нашите тела са невероятно сложни и оптималната им форма се поддържа от не по-малко сложна хранителна палитра. Меко казано наивно е да се доверим само на суперхрани и да вярваме, че сме направили най-добрия здравословен избор. Освен това, меню, чието приготовление ни затруднява, едва ли може да се нарече „най-полезно”. Не забравяйте най-важното – здравословното хранене е лесно. Двете му тайни са разнообразието и умерените количества.
Още по темата във
facebook