В Пекин продължават да затварят станциите на метрото заради COVID-19

В Пекин продължават да затварят станциите на метрото заради COVID-19 Снимка: https://pixabay.com/

Властите в Пекин, в опит да овладеят разпространението на COVID-19, в събота притъпиха към нов етап от широкомащабни тестове за вируса и също така продължиха да затварят станциите на метрото, съобщи The Straits Times

Към момента са затворени над 60 метростанции - над 15% от мрежата на метрото. Освен това властите отмениха редица автобусни маршрути, забраниха яденето в ресторанти в някои райони на града.

В събота стартира първия от трите кръга на тестване в пекинския квартал Чаоян, където се намират офиси на компании и чуждестранни посолства. Някои фирми, които не предоставят основни услуги, са затворени тук до следващо нареждане. Властите също така разпоредиха на жителите на други райони на града да бъдат тествани за вируса, ако COVID-19 бъде открит в местата им на пребиваване.

Ден по-рано в   Пекин бяха диагностицирани 45 нови случая на COVID-19, придружени от симптоми, и осем безсимптомни.

The Straits Times отбелязва, че администрацията на Пекин предприема строги мерки, за да избегне повторение на ситуацията, която се случи в Шанхай: повече от месец милиони от жителите му са  блокирани. Въпреки известно облекчаване на ограниченията в Шанхай, много граждани все още не могат да напуснат домовете си. Ежедневният брой на случаите на COVID-19 в града намалява за осми пореден ден, но местните власти сигнализираха, че има още дълъг път до пълното премахване на ограниченията.

В допълнение към Шанхай, десетки други китайски градове са под пълна или частична блокада. Подобна политика, отбелязва The Straits Times, води до икономически загуби както на местно, така и на международно ниво.

Китай има политика на „нулева толерантност“ към COVID-19. Това означава ограничаване на разпространението на вируса чрез блокиране и задължителна карантина за тези, които са влезли в контакт със заразени граждани.

През целия период на пандемията в Китай са открити над 219,2 хиляди случая на коронавирусна инфекция и над 5,1 хиляди смъртни случая от последиците от болестта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: