Дуели в кухнята
- Bright Life
- Текст:
Репликата получи Джей Рейнър, редовен рецензент на Masterchef във версията на ВВС. Рейнар разкритикува стила на Рамзи като водещ на най-новото кулинарно шоу Future Food Stars, което тръгна по ВВС в началото на март. Знаменития майстор готвач, носител на множество награди Michelin, често предизвиква драматични сблъсъци с участниците, довеждащи някои от тях до сълзи.
По този повод Рейнар туитира: „Това ли е всичко, което можете, Гордън Рамзи? Да крещите на хората, да ги ругаете, да ги унижавате, да ги карате да плачат?”
След по-малко от половин час 55-годишният Рамзи отговори: „Джей, твоята професионална работа е да се тъпчеш на гърба на страхотни готвачи. Кога ще си намериш истинска работа? Довиждане".
Социалните мрежи подеха дискусията. Един потребител написа: „Честно казано не разбирам защо готвенето трябва да върви с токсична мъжественост. Не сте в армията, момчета, просто варите броколи”. Друг смята, че излишният драматизъм, омаловажаването на резултатите и униженията са досаден рекламен трик и се радва, че някой най-сетне го казва.
Повечето зрители обаче са на мнение, че с поведението си Гордън Рамзи насърчава участниците. „Не съм видял викове, унижения или нещо подобно – Рамзи е страхотен” контрира друг зрител на популярното състезание.
Рамзи и Рейнър не се сблъскват за първи път на тази тема, след като през 2018 критикът нарече поведението му „лъскав тормоз”, по повод клип в социалните мрежи, в който Рамзи крещи на кухненския си персонал, включително с епитети от типа „скъпоценна малка кучка” и коментари като „Това някаква шибана шега ли е?”
Тогава Рейнър за първи път пусна отровните си стрели по кулинарната знаменитост с коментара: „Какъв тъжен, неадекватен човек. Той вероятно е бил обект на насилие и малтретиране като млад готвач и смята, че това изгражда характера, но такова поведение няма място в ресторантьоската култура”.
Кариерата на добродушния на вид Рамзи е съпътствана от приливи и отливи на симпатия и отрицание от страна на британската общественост и собственото си съсловие. Така например, наскоро той разбуни духовете, като каза, че ковид е отървал света от „гадни ресторанти” и заяви, че обича Корнуел, но не понася корнуелците, откакто има къща в района.
Ресторантьорите обаче са доволни от реакцията му към Рейнър, тъй като до един смятат, че кулинарните критици просто живеят на гърба на ресторантите и използват всякакви честни и не толкова честни подходи, за да внесат напрежение сред персонала и още по-лошо – да толерират даден ресторант, очерняйки други, което в крайна сметка се отразява на клиентелата и приходите.
Има и трето виждане, че ресторантьорите прекаляват с изтъкването професията си като форма на висше изкуство, вместо да вложат повече усилия в създаването на здравословни хранителни навици сред обществото и да калкулират реалистично цените в ресторантите си.
Още по темата във
facebook