Защо вашата кухненска гъбичка е огнище на бактерии
- Здравеопазване
- Текст:
Ново изследване установи, че кухненските гъбички са по-добър инкубатор за различни бактерии, отколкото даже лабораторната чашка на Петри, съобщава Futurity.
Както обясниха учените, гъбичката е толкова привлекателно място за микробите не само поради факта, че в нея остават частички храна, но и поради самата й структура.
Трябва също така да се знае, че някои бактерии процъфтяват в разнообразна съобщност. Физическата среда, която позволява на различните видове да живеят комфортно, води до най-високите нива на биологично разнообразие. Кухненската гъба осигурява точно такава оптимална среда.
Експериментите на учените доказаха, кухненската гъбичка наистина е толкова удобна за микробите, колкото и обикновената почва. Гъбата имитира различни степени на разделения, срещащи се в почвата, в резултат на което е по-ефективна от всяко лабораторно оборудване.
Още по темата във
facebook