С какво сушените плодове са вредни за здравето
- Диетология
- Текст:
Не във всички региони по света хората имат възможност редовно и целогодишно да консумират пресни плодове. Ето защо съществуват алтернативни методи за съхраняване на събраната реколта: консервиране, замразяване и дехидратация - сушене.
Но проблемът е, че консервираните плодове губят повечето от полезни свойства и витамини, замразените не винаги могат да се съхраняват дълго време - замразяването им може да е извършено неправилно. Дехидратацията си остава универсален начин, съобщава Harper's Bazaar.
Сушените плодове се отличават с продължителността на съхранение и запазването на комплекса от полезни и хранителни вещества. Но има поне три пункта, които трябва да се вземат предвид при консумацията на сушени плодове и които могат да бъдат опасни за здравето.
На първо място трябва да се помни, че при отстраняване на влагата в сушените плодове си остават всички калории, независимо от намаляването на обема и масата на плодовете. Ето защо, ако изядете 100 грама пресни плодове, това не е същото като да изядете 100 грама сушени. Например, когато яде 100 грама сушено манго, човек ще получи около 1000 калории - колкото се съдържат в 1,5 кг прясно манго.
Вторият момент са сушените плодове от магазините. Към тях промишлено могат да се добавят масла, сол, захар, консерванти. Важно е да следите за това.
И третият момент се състои в това, че при редовната употреба на сушени плодове е необходимо да се попълва нивото на водата в организма, тъй като човек получава 35% от дневната доза вода именно от храната. При необходимост недостигът на вода трябва да се компенсира.
Още по темата във
facebook