Лесна лятна салата с булгур и печени зеленчуци
- Био храни
- Източник: The Guardian
- Автор:
Представяме ви една много лесна рецепта, идеална за летните вечери, когато искате да сложите нещо здравословно на масата, без да прекарате часове в кухнята. Засищащи зърнени култури, апетитни зеленчуци и свежи подправки са само част от нещата, които правят тази рецепта толкова примамлива. И вкусна.
Рецепта:
Преди да започнете, загрейте фурната на 200 градуса.
Обелете 350 г тънки моркови. Нарежете ги по дължина и ги сложете в тава за печене. Нарежете средно голяма връзка копър и я добавете към морковите.
Обелете средно голяма глава лук, срежете я наполовина и след това нарежете на ситно. Хвърлете лука в тавата при копъра и морковите с 4 с.л. зехтин, малко сол и черен пипер. Печете зеленчуците 40-45 минути, докато омекнат, а лукът стане златист.
Междувременно сипете вода в голяма тенджера и оставете да кипне. Сложете гевгир или голяма цедка върху тенджерата и в него добавете 200 г булгур. Покрийте с капак и задушете за 20 минути, като добавите 150 г грах презпоследните 5. От време на време разбърквайте зърната с вилица, за да се сготвят равномерно. Свалете ги от котлона и прехвърлете в чиния за сервиране.
Нарежете на ситно 20 г магданоз, след това отново разбъркайте булгура с вилица, като добавяте сол и черен пипер на вкус. Изсипете печените зеленчуци заедно с ароматните им сокове върху булгура и сервирайте. Порцията е достатъчна за двама души.
Трикове от кухнята
Зърнените култури, като кускус, булгур, елда, имат навика да се слепват, докато се готвят. Най-добрият начин да се справите с това е да ги разбъркате със зъбите на вилица, като я прокарвате нежно между зърната. Така ще се разделят лесно.
Ако искате да намалите времето за готвене, заместете булгура с кускус - той става малко по-бързо и в зависимост от вида, който вземете, може само да се задуши, без да се вари.
Още по темата във
facebook