"Бързите" храни може да са причината за "епидемията" от автоимунни заболявания
- Диетология
- Текст:
Автоимунни заболявания, включително възпалителни заболявания на червата, диабет тип 1, ревматоиден артрит и множествена склероза, се развиват, когато тялото атакува собствените си тъкани и органи.
Според Джеймс Лий и Карола Винуеза, автори на работата, преди около 40 години е имало нарастване на честотата на автоимунните заболявания в западните страни и тази тенденция сега е очевидна в страни, където много от тези състояния никога преди не са били наблюдавани.
Някои хора на Запад в момента се борят с повече от едно автоимунно заболяване по едно и също време, според изследователи. А в Близкия изток и Азия се наблюдава увеличаване на честотата на възпалителните заболявания на червата.
Винуеса и Лий се опитват да установят причината за различни видове заболявания, като в момента ги свързват с диетата, тъй като „човешката генетика не се е променила през последните няколко десетилетия, което означава, че нещо се е случило във външния свят“.
Анализирайки промените в околната среда, учените забелязали, че една от нарастващите тенденции в Близкия изток и Азия е увеличаването на броя на "западните" продукти.
„В бързите храни липсват някои важни съставки, като фибри, а доказателствата сочат, че тази промяна засяга човешкия микробиом“, обясни Винуеса. "Тези промени в микробиома причиняват автоимунни заболявания."
Авторите на изследването отбелязват, че всеки организъм е различен и, разбира се, има много причини за развитието на автоимунни заболявания. „Освен ако нямате специфична генетична предразположеност, не е задължително да получите автоимунно заболяване, като ядете много Биг Мак. Общата тенденция обаче трябва да заостри вниманието ни “, пишат изследователите.
Още по темата във
facebook